Městské zásahy Jablonec nad Nisou 2013

V červnu vyvrcholí velkou výstavou na Horním náměstí více než roční projekt Městské zásahy Jablonec nad Nisou. Celkem 25 architektonických týmu z celé republiky na ní vystaví 50 malých návrhů na zlepšení veřejného prostoru města.
V pátek 7.6. 2013 bude v 19:30 na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou zahájena výstava Městské zásahy. Na velkoformátových panelech tu budou čtrnáct dní vystaveny návrhy, které architekti zpracovali bez nároku na honorář a nyní je věnují městu jako dar. Výstavu přijedou osobně zahájit autoři ideje Městských zásahů, slovenští architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský. Výstavu následně zakončí v neděli 23.6.2013 v 15:00 komentovaná prohlídka s účastí autorů.  
Témata návrhů si architekti vybírali sami. Někteří s podrobnou znalostí místa, jiní podle dojmu, jaký na ně město udělalo při komentované procházce, kterou pro ně organizátoři na podzim loňského roku uspořádali. Inspiračním podkladem byly také podněty od občanů, kteří již více než půl roku posílali tipy na místa ke zlepšení.
Hned několik návrhů se sešlo v oblasti příjezdu do města: křižovatky U zeleného stromu, autobusového nádraží, jeho okolí a propojení s centrem. Jsou tu návrhy na řešení míst kolem řeky Nisy nebo na kultivaci přehlížených a nevyužívané plácků v samotném středu města. Frekventovaným tématem je i lávka ve Mšeně, na jejíž úpravu byly odevzdány tři různé návrhy. Horní náměstí se nestalo dějištěm výstavy náhodou. Podobně jako prezentované návrhy, má i celá výstava upozornit na nevyužité kvality tohoto největšího Jabloneckého náměstí.
Kurátorka výstavy kritička architektury a jablonecká rodačka Karolína Jirkalová doplnila všechny návrhy o otázky, které by měly iniciovat diskuzi jak o konkrétním návrhu, tak o řešeném místě a jeho problémech.
Formát Městských zásahů již proběhl v Bratislavě, Praze, Brně i Košicích a setkal s velikým ohlasem ze strany veřejnosti, politiků i samotných autorů návrhů. Jablonec nad Nisou je prvním menším městem, kde se akce uskutečnila. Atraktivitu tohoto formátu dokládají i právě odstartované zásahy v Kladně a připravované v Plzni a sousedním Liberci.
O tom jak celý nápad Městských zásahů vznikl a jaký vliv může mít na podobu městského prostředí a přemýšlení o něm budou ještě před zahájením výstavy 7.6. 2013 v 18:00 přednášet ve Vladimírově knihkupectví Serius již zmínění bratislavští architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.    

Organizátoři: MgA. Ida Čapounová a MgA. Jakub Chuchlík (iuch), ing.arch. Jan Kadlas a ing.arch. David Pavlišta (kp-a) ve polupráci s občasným sdružením x-fatul a s podporou Statutárního města Jablonec nad Nisou, Technické univerzity Liberec a firmy Jablotron
Kurátorka: Mgr. Karolína Jirkalová
Autoři ideje: ing.arch. Matúš Vallo a ing.arch. Oliver Sadovský (Vallo Sadovsky Architects)
Kontakt:  
www.mestskezasahyjablonec.cz, info@mestskezasahyjablonec.cz

program:
přednáška bratislavských architektů Matúš Vallo a Oliver Sadovský
pátek 7.6.2013 v 18:00 ve Vladimírově knihkupectví Serius
vernisáž výstavy Městské zásahy
pátek 7.6. 2013 v 19:30 na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou
komentovaná prohlídka s účastí autorů a zakončení výstavy
neděle 23.6.2013 v 15:00 na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou

Žádné komentáře: