zastávka Na Ptáčkovně

Úpravy zastávky Na Ptáčkově vznikly v rámci dřevěného sympozia Písek 2013


cesta kolem města
Po žluté kolem hřbitova až k Ptáčkovně, tam co býval motorest a taky nevěstinec a před ním zájezdní hostinec. Cesta je dost zarostlá, místy mizí. Tam, kde se protíná se silnicí, zastavujeme.
plechová zastávka
Stará orezlá zastávka na kraji města. Plakáty na disco přes vlnitý plech. Zastávka na znamení, autobusy většinou jen projíždějí. Aut tu staví dost; nakouknout do mapy, zatelefonovat, zkontrolovat přívěs, posvačit nebo vymočit. Vymočit za orezlou zastávku.
zarostlý hájek
Za zastávkou je březový hájek, palouk, zapadající slunce a výhled na Písek. Co takhle sundat plech. Jen na zkoušku, jaké to bude, když pustíme nízké paprsky až k silnici a řidiče i s rodinkou do hájku k břízám.
propojení
Stačí trochu pročistit křoví. Prořezat větve, nechat koruny a chce se tu pobývat. Dřevěné molo je pozvánkou na rozhraní; zastřešené z jedné strany plechem, z druhé korunami mladých javorů. Listy šumí, auta vrčí.
činnosti
Užijme si to tu. Koukneme do mapy, tady na stole. Vyndáme svačinu a sedneme na lavici; klid a mihotání stínů na dřevěném molu. Děti se hádají o houpačku. Vždyť se tam můžou vystřídat, nikam nespěcháme.
označení
Jak se to tu jmenuje? Tady to je napsané: Na Ptáčkovně.
Na Ptáčkovně
Úprava zastávky Na Ptáčkově vznikla v rámci dřevěného sympozia Písek 2013. Zastávku jako místo a téma našeho příspěvku k této akci jsme vybrali ze dvou důvodů: jednak se nám líbila představa oživení místa na rozhraní města a krajina, na křižovatce pomalých a rychlých cest a zároveň jsme obnovu něčeho existujícího považovali za rozumné využití naší síly i svěřeného materiálu. 
Realizace nám ve dvou lidech trvala sedm intenzivních dní. 

Odstranili jsme zadní trapézový plech; vyčistili a prořezali prostor za ním; obrousili kovovou konstrukci a znovu jsme ji natřeli; ze smrkového dřeva vytvořili molo, kterým prorůstají malé javory; k příjemnému pobývání jsme vytvořili lavici, stůl a houpačku; aby uměl místo každý pojmenovat, napsali jsme mu jméno na čelo velkými písmeny.   

Za organizaci a veškeré potřebné zázemí děkujeme Vítovi Krajčovičovi.  
Zajeďte si do Písku, je to krásné město a zastavte se Na Ptáčkovně, třeba na svačinu...
iuch  

Žádné komentáře: